Літньо-осінній період милує око різномаїттям фруктів, овочів. Разом с тим, тепла пора року є дещо небезпечною та найпоширенішою для гострих кишкових інфекцій (ГКІ).
ГКІ- це велика група інфекційних захворювань, викликаних потагенними та умовно-патогенними бактеріями , вірусами та найпростішими мікроорганізмими. Патогенні мікроорганізми не тільки порушують процеси нормального травлення -вони отруюють організм, викликають сильну інтоксикацію.
Джерелом інфекції є людина або тварина. Передається контактно-побутовим, харчовим та водним шляхами, внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів, води, а також через забрудненні руки, іграшки та інше. Збудники кишкових інфекцій локалізуються у різних органах травлення , а виділяються з екскриментами людини, тому домінуючим є фекально-оральний механізм передачі.
Збудники кишкових інфекцій стійкі у зовнішньому середовищі. Вони зберігають життедіяльність від 3 днів до 750 днів. Інкубаційний період триває від 3 годин до 7 днів.
Загальні прояви захворювання- це біль в животі, проноси, блювання, слабкість, біль голови підвищення температури тіла , лихоманка.
З метою профілактики необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни;
- не купувати харчові продукти на стехійних ринках, або з рук приватних осіб і невживати продукти та напої при найменшій підозрі , що до їх якості;
- не споживати харчові продукти з вичерпаним терміном реалізації;
- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інше;
- не використовувати для пиття , приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- овочі, фрукти та ягоди перед споживанням необхідно ретельно промити питною водою, а для споживання дітьми- обдати кип"ятком;
- при купівлі будь- якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимогати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку раелізованної продукції;
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчьої лікувальної установи. Не займатись самолікувальням!
|