Відділ санітарного нагляду Чернігівського міжрайонного Уп...
Вітаю Вас Гість | RSS
Категорії розділу
Мої статті [23]
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Статті

Всього матеріалів в каталозі: 23
Показано матеріалів: 11-20
Сторінки: « 1 2 3 »

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Мої статті | Переглядів: 424 | Додав: varello | Дата: 03.19.2015 | Коментарі (0)

Що потрібно знати про грип та заходи профілактики
Мої статті | Переглядів: 368 | Додав: varello | Дата: 02.11.2015 | Коментарі (0)

Показники захворюваності на грип та ГРВІ
Мої статті | Переглядів: 378 | Додав: varello | Дата: 02.05.2015 | Коментарі (0)

Що потрібно знати про грип
Мої статті | Переглядів: 312 | Додав: varello | Дата: 12.10.2014 | Коментарі (0)

1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДОМ
Мої статті | Переглядів: 324 | Додав: varello | Дата: 12.10.2014 | Коментарі (0)

Геморагічна лихоманка Ебола
Мої статті | Переглядів: 459 | Додав: varello | Дата: 10.27.2014 | Коментарі (0)

      У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

     Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

     Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

     Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

         ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

     З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо:

      Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

     Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

     Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

     Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

     Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

     Не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

     Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

            Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

     При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

     Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне!

           При груповому  відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.


 

Мої статті | Переглядів: 370 | Додав: varello | Дата: 06.25.2014 | Коментарі (0)

Обережно! Трансмісивні захворювання! Хвороба Лайма…


 

Хвороби, збудники яких передаються людині через комах і кліщів, називають трансмісивними (від «трансмісія» - передача). До них відносять близько 200 захворювань, з них найбільш відомі малярія, хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт, жовта лихоманка, туляремія, чума, лихоманка Ку та Денге, висипний тиф та інші.

Переносниками трансмісивних хвороб є членистоногі (комарі, кліщі, воші, блохи), що висмоктують кров і переносять збудників з крові хворих тварин або людей в організм здорових.

Більшість трансмісивних інфекцій реєструється найчастіше в теплу пору року, коли активні їх переносники.

Хвороби, що передаються членистоногими, являють серйозну загрозу для життя і здоров'я людей. Так, наприклад, епідемії чуми і висипного тифу неодноразово в минулому руйнували цілі міста і навіть країни. Висипний тиф взимку, а влітку малярія нерідко перемагали без бою цілі армії.

Профілактика трансмісивних інфекцій найчастіше зводиться до захисту від нападів комах, що висмоктують кров. Для того, щоб уберегти себе від трансмісивних захворювань, треба, перш за все, отримати чітке уявлення про комах, що їх переносять. Важливо знати, як вони виглядають, де живуть, коли активні, які їх повадки, коли можна чекати їх нападу.

Немає таких трансмісивних захворювань, від яких людина, озброєна знаннями, не змогла би себе захистити.

В Україні в минулому році реєструвалися випадки хвороби Лайма - 1932, плямиста гарячка - 19, хвороба Брілла - 1 , кліщовий вірусний енцефаліт - 3, гарячка західного Нілу - 4, геморагічна гарячка з нирковим синдромом - 1, малярія - 75,

На території нашої області реєструються випадки кліщового бореліозу або як її ще називають хвороба Лайма, збудника якої, а це бактерії роду спірохет - борелії, переносять кліщі.

У США це друга хвороба після СНІДу за швидкістю зростання.

У нашій області кількість захворювань цією недугою щороку зростає. Згідно з офіційними даними впродовж 2013 року постраждало 53 особи, а в 2012 році було 35.  Випадків захворювання серед дитячого населення не зареєстровано. Розвиток захворювання у більшості хворих пов'язаний з нападами кліщів: в 50% випадків під час перебування на дачі, присадибних ділянках, а інші - при відвідуванні лісу з метою відпочинку, зборі ягід, грибів.


 

В організм людини борелії потрапляють із слиною кліща під час присмоктування, після чого з потоком лімфи та крові збудник переміщується у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему.

Борелії можуть роками зберігатися в організмі людини, обумовлюючи хронічний розвиток хвороби. Інкубаційний період триває від двох до тридцяти днів.


 


 


 


 

Як запобігти зараженню?


 

Щоб уберегти себе і своїх рідних від хвороби Лайма, слід добре підготуватися до прогулянки на природу.

Під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки. Місце для привалів або табору для сну на природу звільніть від сухої трави та гілок у радіусі 20-25 м.

Найпростіший і надійний спосіб захисту під час прогулянки в лісах - обрати світлий однотонний одяг, який закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає до тіла. Вдягніть довгі штани, заправивши їх у шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття.

Обов'язково періодично оглядайте себе. Доки „хижак" мандруватиме вашим тілом (близько 2 годин), ви встигнете виявити його, оскільки присмоктується кліщ не одразу.

У першу чергу бережіть ділянки тіла, де шкіра ніжна і тонка - голову, шию, живіт, ділянки під пахвами й молочними залозами. Особливо ретельно треба обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Вдома одразу треба змінити одяг, білизну, ретельно оглянути покривало, на якому відпочивали, все випрати та випрасувати.

Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Обережно з букетами квітів - на них можуть ховатися паразити!

Якщо разом із вами на природі перебував і ваш собака - його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання.

Не забувайте, що ви можете й не відчувати, що кліщ проник у вашу шкіру. Далеко не в усіх людей з'являється болючість, слабкість та навіть почервоніння.


 

Якщо кліщ присмоктався, що робити?


 

Дуже важливо при виявленні кліща звернутися до лікаря. Лікування проводять як в умовах стаціонару так і амбулаторно, тобто вдома. Застосовують ефективну терапію антибіотиками, але кожний випадок є індивідуальним.

Якщо немає змоги звернутися до лікаря (під час довготривалого відпочинку), видалення проводять самостійно.

Після видалення кліща місце присмоктування треба змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки ретельно вимити з милом.

До лікаря треба звернутися у будь-якому випадку, адже кліщ може виявитися інфікованим.

І пам'ятайте, що у жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця в ґрунт). А навряд чи Вам захочеться, щоб сімейство іксодових розмножувалось на нових територіях.


 

Мої статті | Переглядів: 1535 | Додав: varello | Дата: 04.24.2014 | Коментарі (0)

Епідемія туберкульозу в Україні: виліковуються лише 50% хворих.

 Щогодини один хворий в Україні помирає.

 За оцінками ВООЗ, третина населення земної кулі інфікована туберкульозом. Щорічно у світі туберкульозом інфікуються 9 мільйонів людей. Багато хворих на туберкульоз повністю виліковуються, проте півтора мільйони на рік помирає від цієї інфекційної хвороби.

 Існує світова домовленість щодо того, що кількість хворих на туберкульоз треба зменшити на 50% до 2015 року. У світі багато регіонів, де показники знижуються. Позитивні тенденції спостерігаються в Азії, Центральній Європі, Прибалтиці. На жаль, це не стосується країн Африки і Східної Європи, де з 1990 року кількість нових випадків зросла удвічі.

 У зоні особливого ризику - країни пострадянського простору. Однак, саме в Україні епідемія туберкульозу набула найбільш широких масштабів порівняно з колишніми республіками СРСР (за винятком Росії, яка тут безперечно лідирує). Водночас, парадокс, за даними соціологічних опитувань, лише 28% українців знають, що в країні лютує епідемія туберкульозу.

Щогодини в Україні реєструється 4 хворих з туберкульозом, і кожну годину один такий хворий помирає, серед них - діти, кількість яких з кожним роком збільшується. Щороку в нашій країні вперше реєструється до 40 тисяч хворих на туберкульоз, помирає 10 тисяч. 500 тисяч українців перебувають на диспансерному обліку з приводу туберкульозного захворювання, з них 90 тисяч - з відкритою формою.

 Найбільш незахищені перед цією епідемією діти, а саме 11% з 9 млн. хворих на туберкульоз в усьому світі. Проблема дитячого туберкульозу вимагає особливої уваги, адже діти - соціально незахищені, і багато що в їхньому житті залежить від дій дорослих. В Україні функціонує система раннього виявлення і профілактики. Це масова туберкулінодіагностика, яка дозволяє виявляти щорічно до 200 тис. дітей, що підпадають до групи ризику з, так званою, прихованою, або латентною туберкульозною інфекцією.

 Проте діагностика туберкульозу в дітей зазвичай складніша, ніж у дорослих, оскільки, особливо у дітей раннього віку, проблематично одержати мокротиння і виділити збудника захворювання. Щорічний ризик розвитку туберкульозу у дорослої людини, інфікованої мікобактеріями (паличкою Коха), складає 0,4%, а у дітей віком від одного до чотирьох років - 23%. Найбільш незахищеними є немовлята. Ризик розвитку туберкульозу у малечі віком до одного року - 40%.

Україна посідає перше місце в Європі за мультирезистетним туберкульозом.

Cтаном на 1.01.2014 року  епідемічна ситуація в області із захворюваності на туберкульоз в порівнянні з аналогічним періодом минулого року погіршилась. Стабільно високою вона залишається у Щорському районі. Вже за І квартал 2014 року зареєстровано 5 випадків туберкульозу органів дихання , 4 чоловіки померли від туберкульозу. Позитивний результат лікування залежить від своєчасного виявлення захворювання. Зараз в населених пунктах району працюють пересувні флюорографи. В кінці квітня та на початку травня вони будуть працювати в Щорсі. Обстеження проводяться на цифровому обладнанні, безкоштовно.

         Потурбуйтеся про своє здоров»я !


 


 

Мої статті | Переглядів: 435 | Додав: varello | Дата: 04.02.2014 | Коментарі (0)

Профілактика сколіозу у дітей.
Мої статті | Переглядів: 497 | Додав: varello | Дата: 03.27.2013 | Коментарі (0)

1-10 11-20 21-23
адреса
Адреса:Чернігівська обл. м.Щорс вул.Петра Сагайдачного 6 Телефон:(04654)2-18-89 факс:(04654)2-14-93 E-Mail: raj_ses@cg.ukrtel.net
Пошук
Друзі сайту